=)

Dialah(Allah)yang telah mentakdirkan adanya mati dan hidup untuk menguji dan menzahirkan keadaan kamu: Siapakah di antara kamu yang lebih baik amalnya; dan Dia Maha Kuasa (membalas amal kamu), lagi Maha Pengampun, (bagi orang-orang yang bertaubat)(Al Mulk:2)

Assalamualaikum...dah cam public diary dah blog saya ni ;p Buat pertama kalinya dalam hidup saya, saya rasa hati saya sangat sakit, kosong, hilang harapan dan kecewa. Tidak pernah saya rase perasaan begitu sebelum ini. Hari tu saya balik kampung, kalu ikutkan membantu jugak la kan nak wat hati saya tenang..tapi satu malam tu...tgk tv pun tak leh nak wat sya hepi. Sya tutup tv...dok kat sofa...mmg hati tgk sakit, remuk..luluh...cam tak mampu nak berdiri dari sofa tu...rase dah takde harapan yg tinggal..;( :( :(. Pehtu nenek tanya dah solat isya' ke belom, nenek ajak solat. Dah tak tau nak wat pe dah...kuatkan hati bangun dari sofa dan solat isya'. Selepas solat,, mmg igt nak terus masuk tidur je, dah takde mood dah. Tapi nenek suruh bace terjemahan tafsir Al-Qur'an, hurm...mase tu rase tak leh nak bace,,sebab mase tu rase nak menangis je,,,hati dah sakit kan. Takkan nak tolak, lagipun nenek mane reti bace tulisan rumi kat tafisr tu, so bacakanlah jugak. Selak-selak lampiran Al-Qur'an, taktau nak bace surah ape, last2 bace surah Al-Kahfi, selalunye nenek akan tertidur kalu saya bace terjemahan,,itu biasalah kan utk org2yg dah lanjut usianya. Tapi kali ni, nenek betul-betul jaga,tak tertidur pun...sebabnye..saya bace sekuat yang boleh untuk menutup rase getaran nak nangis,,huhu ;( :( :(...saya taktau la saya pernah menangis tak depan nenek,,,rase cam tak je (kalu ade pun,,mase saya baby la kot...haha). Rase dah tak mampu dah nak tanggung perasaan time tu...tapi saya tahan je...taknak nenek tau nape sya nangis..susah nak terangkan. Hanya Allah and long distance BFF je tau why... Moga aku kuat hadapi hari-hari mendatang...Ya Allah,ko mohon,,,kuatkanlah aku...tabahkanlah aku..

Assalamualaikum...Salam Ramadhan Al-Mubarak. - Murahkanlah senyumanmu kepada org sekelilingmu, who knows...dgn senyuman itu boleh membahagiakan orang lain..kan??. Saya pernah mengalami situasi di mana diri sangat tidak bersemangat, down, kecewa and pelbagai rasa yang seperti mahu sahaja berputus asa, tika itu saya rasa dan fikir..lebih baik saya hanya mengharap pada kasih sayang Tuhan, mendamba pertolongan-Nya sahaja bagi merawat hati yang sakit. Suatu hari tu, selepas mengisi minyak di petrol pump, ade 2 orang yang saya tak kenal pun siapa,, senyum kepada saya saat mereka lalu di hadapan saya...seyuman mereka membuatkan saya gembira, hepi. Rasa macam itulah kasih sayang Allah melalui mereka... walau secebis senyuman, terima kasih buat saya kembali ceria. So, senyumlah...murahkan..sebarkan. :) - Kadang kala saya terfikir kembali aturan Allah,,bagaimana Allah memakbulkan doa saya beberapa tahun yang lepas dan kemudian Allah memakbulkan beserta ujian yang menguji iman dan ukhwah, Ya Allah..hambaMu ini betul-betul tidak tahu apakah hikmah tersirat disebalik semua ini. Sedih..kecewa..dan sampai saya rsa jiwa sangat kosong..Ku pinta hati yang baru...supaya ke menjadi hamba Allah yang diredhai-Nya. - Saya buat point2 je ni..kalu boleh mcam2 nak tulis..hihi.,,bz lately..waaaa.. ( adakah bz adalah alasan utk meninggalkan seseorang ??..haha..sadis). ok..sampai sini sahaja..entah bila akan tulis balik. Selamat berpuasa ye.

Sastera Kupu-kupu - Mimie Haris Betapa kelam buat aku tak termampu Di manakah mentari Yang dahulu disisi Betapa kejam bila sayapku kau patah Tubuhku pun melemah Diriku pun merebah Sakit ini Adalah Setia yang tak pernah kau mengerti Berharap kasih moga engkau mampu memahami Walaupun bukan sekarang Bahagia menjelang Berharap kasih moga engkau mahu untuk bersama Andai musim pun berubah Dirimu kan datang Aku si kupu-kupu Hinggap di kuntum hatimu ............................................ Ni lagu ost utk satu drama kat tv...best la plak bile dengar..hehe..;) Andai.. Hari-hari aku mengingatimu Bisakah suatu ketika nanti kita bertemu?.. ..(30 April 2013, Bangi)

Assalamualaikum.. Ketika ini..masih berlegar-legar lagi soalan housemate saya tahun lepas,masa tu tgh tgk tv..then die berpaling kat saya tanya.."...(My name),,akk selalu dengar org ckap pasal cinta kerana Allah, cinta kerana Allah tu macam mana ek?"..Urm...saya cam agak terkesima dia tanya soklan camtu...tetibe jer..Blur...saya tak tau nak jawab camme..pastu saya jawab camne entah,,,dah tak ingat. Actually saya tak berpuas hati dgn jawapan yg saya beri kat housemate saya tu,,tu yang kadang2 soklan tu dtg menerjah fikiran saya,,mungkin meminta saya supaya lain kali jawab betul2 supaya berkesan dan sampai kat kawan-kawan yg bertanya. Urm..memang saya ade baca pasal bagaimana cinta kerana Allah ni...tapi nak mengexplainkannya fail..huhu..leh kasik saya explain..tapi kena bagi saya masa dulu untuk saya ulangkaji balik supaya dapat saya beri penjelasan yg betul...tak reti eden nak menjawab spontan ni..huhu. Terpikir nak kasik buku je pasal tu...mungkin lagi mudah die nak faham. Baru saya sedar,,ramai lagi yang tak tahu pasal ni..agak sad gak kot..entahlah..act..diorang kene ade pendedahan pasal tu,,at least baca buku ke pasal tu. Cinta kerana Allah ni...ialah cinta yang membawa kita lebih mencintai-Nya...Cinta yang laluannya berlandaskan hukum syariat...yang Halal..yang diberkati-Nya..yang boleh meyelamatkan kita dari api neraka.. Ada suatu ketika dulu..ada sorang ni,,hampir setiap hari tanya pasal soklan yg...aduih!..saya tak pakar dalam menjawabya,,knapelah tanya soklan yg agak kritikal...saya ni tak byk lagi ilmu..Ok,,,saya tak tau sgt ok.."saya tak tahu".Itulah...saya rasa nak jadi penyampai ilmu ni...kena betul-betul pakar dalam sesuatu bidang tu...kalau main bedal je,,and then si penyoal soklan ni plak cam yakin akan jawapan ala-ala ustaz tu...tapi sebenarnye tak betul n salah..tak ke parah jawabnye,..si penyoal soklan ni plak p amalkan ape yg tak betul tu and then sampaikan kat org len...fuh! ni dah kiri bawak wabak yang bertentangan and salah...tak pasal2 la len plak jadinye...nak cari pahala,,dosa pplak yg dapat..huhu.Urm.. apa-apa pun ilmu agama kena dari sumber yg betul..rujuklah kepada yg pakar..and pastikan kesahihannya..ok! oklah,,esok mahu kijee lorr..gud nite!..^~

Salam,, Dah tahun baru dah..2013...Happy new year to all.. Semoga kite berusaha untuk melaksanakan azam kita pada tahun ini.. cedih plak sekarang...ble tgk gambo kawan2..urm..kenangan tahun 2010 and 2011.. terfikir,,,mungkin saya perlu memberi peluang untuk satu hal ini,,,supaya leh wat saya lebih gumbira menjalani hidup ini.. ade org kate saya ni...ble tak suke,,,memang saya reject trus... mebi saya kene cube...as long as di atas jalan syriat-Nya.. urm..

Related Posts with Thumbnails

Demi masa

About Me

My photo
Seorang hamba Allah yg mengharapkan redha-Nya,mengharapkan petunjuk-Nya dan mengharapkan pimpinan Allah selalu. "Ya Allah,jadikanlah aku hamba-Mu yg sabar dan kuatkanlah hatiku dalam menghadapi ujian dari-Mu dan.. luruskanlah langkahku...luruskanlah hatiku..amiin...".

Followers flowers.

My Blog List