=)

Dialah(Allah)yang telah mentakdirkan adanya mati dan hidup untuk menguji dan menzahirkan keadaan kamu: Siapakah di antara kamu yang lebih baik amalnya; dan Dia Maha Kuasa (membalas amal kamu), lagi Maha Pengampun, (bagi orang-orang yang bertaubat)(Al Mulk:2)

Assalamualaikum.. Ketika ini..masih berlegar-legar lagi soalan housemate saya tahun lepas,masa tu tgh tgk tv..then die berpaling kat saya tanya.."...(My name),,akk selalu dengar org ckap pasal cinta kerana Allah, cinta kerana Allah tu macam mana ek?"..Urm...saya cam agak terkesima dia tanya soklan camtu...tetibe jer..Blur...saya tak tau nak jawab camme..pastu saya jawab camne entah,,,dah tak ingat. Actually saya tak berpuas hati dgn jawapan yg saya beri kat housemate saya tu,,tu yang kadang2 soklan tu dtg menerjah fikiran saya,,mungkin meminta saya supaya lain kali jawab betul2 supaya berkesan dan sampai kat kawan-kawan yg bertanya. Urm..memang saya ade baca pasal bagaimana cinta kerana Allah ni...tapi nak mengexplainkannya fail..huhu..leh kasik saya explain..tapi kena bagi saya masa dulu untuk saya ulangkaji balik supaya dapat saya beri penjelasan yg betul...tak reti eden nak menjawab spontan ni..huhu. Terpikir nak kasik buku je pasal tu...mungkin lagi mudah die nak faham. Baru saya sedar,,ramai lagi yang tak tahu pasal ni..agak sad gak kot..entahlah..act..diorang kene ade pendedahan pasal tu,,at least baca buku ke pasal tu. Cinta kerana Allah ni...ialah cinta yang membawa kita lebih mencintai-Nya...Cinta yang laluannya berlandaskan hukum syariat...yang Halal..yang diberkati-Nya..yang boleh meyelamatkan kita dari api neraka.. Ada suatu ketika dulu..ada sorang ni,,hampir setiap hari tanya pasal soklan yg...aduih!..saya tak pakar dalam menjawabya,,knapelah tanya soklan yg agak kritikal...saya ni tak byk lagi ilmu..Ok,,,saya tak tau sgt ok.."saya tak tahu".Itulah...saya rasa nak jadi penyampai ilmu ni...kena betul-betul pakar dalam sesuatu bidang tu...kalau main bedal je,,and then si penyoal soklan ni plak cam yakin akan jawapan ala-ala ustaz tu...tapi sebenarnye tak betul n salah..tak ke parah jawabnye,..si penyoal soklan ni plak p amalkan ape yg tak betul tu and then sampaikan kat org len...fuh! ni dah kiri bawak wabak yang bertentangan and salah...tak pasal2 la len plak jadinye...nak cari pahala,,dosa pplak yg dapat..huhu.Urm.. apa-apa pun ilmu agama kena dari sumber yg betul..rujuklah kepada yg pakar..and pastikan kesahihannya..ok! oklah,,esok mahu kijee lorr..gud nite!..^~

Salam,, Dah tahun baru dah..2013...Happy new year to all.. Semoga kite berusaha untuk melaksanakan azam kita pada tahun ini.. cedih plak sekarang...ble tgk gambo kawan2..urm..kenangan tahun 2010 and 2011.. terfikir,,,mungkin saya perlu memberi peluang untuk satu hal ini,,,supaya leh wat saya lebih gumbira menjalani hidup ini.. ade org kate saya ni...ble tak suke,,,memang saya reject trus... mebi saya kene cube...as long as di atas jalan syriat-Nya.. urm..

Related Posts with Thumbnails

Demi masa

About Me

My photo
Seorang hamba Allah yg mengharapkan redha-Nya,mengharapkan petunjuk-Nya dan mengharapkan pimpinan Allah selalu. "Ya Allah,jadikanlah aku hamba-Mu yg sabar dan kuatkanlah hatiku dalam menghadapi ujian dari-Mu dan.. luruskanlah langkahku...luruskanlah hatiku..amiin...".

Followers flowers.

My Blog List