=)

Dialah(Allah)yang telah mentakdirkan adanya mati dan hidup untuk menguji dan menzahirkan keadaan kamu: Siapakah di antara kamu yang lebih baik amalnya; dan Dia Maha Kuasa (membalas amal kamu), lagi Maha Pengampun, (bagi orang-orang yang bertaubat)(Al Mulk:2)

Tak sangka buah cempedak menjadi nangka? haha
berjumpe ngan seseorang menyebabkan aku teringat kat someone..reflection of someone..sudahlah..itu sume kisah silam..=p Lupa kan aje....tapi sumone tu yg menyebabkan adanya blog ini..huhu

Assalamualaikum..selamat berpuasa semua!!! macam mana puasa anda pada hari ini?? dah 17 Ramadahan dah hari ni.Act saya lupe arini Nuzul Al-Qur'an,pagi-pagi tadi masa g opis,mood tak berapa ok,,ade je yg benda yang saya cepat nak marah..huu..saya dah lupe yang bulan puasa pun bulan melatih diri supaya jadik lebih baik.Puasa bukan hanya terletak pada menahan lapar dan dahaga,tapi menahan diri dari perkara-perkara yang tidak baik dan perkara-perkara yang dilarang oleh Allah. So,menahan diri dari marah tu jugak termasuk dalam pakej berpuasa gak.Ingat tu! Time mood tak berapa ok tu,ada lah sorang hamba Allah ni yang duduk berdekatan ngan saya,die tgk mood sya tak berapa ok,,terus die ckap..hari ni kan Nuzul Al-Quran,,dah berapa juzuk baca? Urm..masa tu lah saya rase cam,,aduh,,tak patutnye saya marah2 tadi,alhamdulillah Allah gerakkan hati dia utk mengingtkan sya yang sekarang bulan puasa,,jangan lah nak mrah2 sgt..huhu.Ya Allah,terima kasih,kerana mengingatkan,sesungguhnya hambaMu ini mudah lupa,leka..
Dalam hati saya terdetik,mesti die dah banyak baca al-Quran dan berusaha utk mengkhatamkan Al-Quran..saya ni?? Ya Allah..jangan cakaplah...jadi malu ngan diri sendiri..banyak lagi sya kena tahu untuk memanfaatkan Bulan Ramadhan yang penuh keberkatan ni.Sesiapa yang dlam usaha mengkhtamkan Al'Quran,baguslah..alhamdulilalh..moga anda terus bermujahadah untuk tetap terus mengkhatamkan Al'Quran.Sesiapa yang masih belum terfikir lagi nak memanfaatkan bulan Ramadhan ngan memperbanykkan baca Al-Quran,maka peluang masih lagi terbuka..masih ade lebih kurang 12 hari lagi untuk kita memanfaatkan bulan Ramadhan ini dengan memperbanyakkan ibadah seperti membaca AlQur'an.Marilah juga mencari malam Lailatul Qadar yang terdapat dalam 10 Ramadhan terakhir.Bagi saya,Bulan Ramadhan ialah bulan penyucian diri kita terutama sekali hati kita dari perkara-perkara yang tidak sepatutnya bertapak dalam diri seorang mukmin itu seperti sifa-sifat mazmumah(seperti riak,buruk sangka,mencela,mengumpat)Dalam meraih kembali kepada fitrah kejadian iaitu hati dan diri yang suci dan bersih, maka Allah menjadikan salah satu dalam bulan Islam iatu Bulan Ramadhan sebagai bulan penyucian diri kita supaya bersih dari sifat-sifat yang tecela.Maka,hamba Allah yang ikhlas dalam berpuasa dengan penuh ketaatan dan memahami konsep berpuasa itu sendiri,selayaknya dia mendapat didikan yang sempurna dalam menghadapi bulan-bulan yang selepasnya.Didikan yang mengajar erti mengawal hawa nafsu dengan baik supaya membentuk diri bersabar dalam ketaatan dan bersabar dalam bermujahadah meninggalkan perkara-perkara yang dilarang.Semoga Aidifilfitri pada tahun ini lebih bermakna dengan kemenangan kita memaknakan Ramadhan..


Sabda Rasulullah s.a.w :

“ Setiap amal kebaikan anak Bani Adam pahalanya (dicatat oleh malaikat) kecuali puasa. Sesungguhnya ia adalah untuk-KU dan AKUlah yang memberi pahala puasanya”

(Diriwayatkan oleh al-Bukhari dalam Shahih al-Bukhari)


PATAH HATI -SAUJANA

KAU TIDAK SEPERTI DULU
YANG KU KENALI DULU
RUPA HILANG SERI
MANAKAH MANISNYA

KAU TIDAK SEPERTI DULU
YANG KU KENALI DULU
MADAH TAK BERLAGU
MANAKAH GIRANGNYA

PATAH HATI
JANGAN TERDAMPAR SEPI
JANGAN TERSUNGKUR MATI
PATAH HATI
JANGAN LEBURKAN MIMPI
JANGAN MEMAKAN DIRI

BUKANKAH TUHAN CIPTAKAN MALAM
UNTUK BERADU MENANTI SIANG
BUKANKAH TUHAN TITISKAN HUJAN
MENANTI LIMPAH KEMARAU PANJANG

LAGU: HAFIZ HAMIDUN
LIRIK: FEDTRI YAHYA

Related Posts with Thumbnails

Demi masa

About Me

My photo
Seorang hamba Allah yg mengharapkan redha-Nya,mengharapkan petunjuk-Nya dan mengharapkan pimpinan Allah selalu. "Ya Allah,jadikanlah aku hamba-Mu yg sabar dan kuatkanlah hatiku dalam menghadapi ujian dari-Mu dan.. luruskanlah langkahku...luruskanlah hatiku..amiin...".

Followers flowers.

My Blog List