Gambo cendawan tgh masak...yg dah masak takde..heh

Sup Cendawan Butang ala-ala Itali gitu!
Bahan-Bahan:

½ ulas bawang besar, didadu

3 ulas bawang putih, dimayang

1 mangkuk cendawan butang putih, segar & bukan dalam tin!dihiris

½ biji ubi kentang, didadu

½ sudu besar serbuk lada hitam

1 kiub stok ayam + 4 cawan air

Garam secukup rasa

1/3 cawan krim atau susu sejat

3 or 4 sudu tepung gandum (ni nak sup lagi pekat,,kalu tak nak pekat...takpayah leer taruk)

Cara-cara
1) Tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau, tapi jangan sampai garing!

2) Masukkan cendawan dan tutup periuk. Biarkan hingga naik aroma cendawan dan airnya mula keluar (lebih kurang 4- 5 minit). Kacau sekali-sekala.

3) Tuang stok ayam yg telah dicampur dengan air ke dalam periuk dan masukkan ubi kentang. Biarkan hingga ubi kentang benar-benar empuk.

4) Bila semuanya sudah serasi, masukkan sup ke dalam pengisar. Kisar hanya selama 2 saat dan berhenti; ini diulangi beberapa kali sehingga sup mulai nampak pekat tetapi isi cendawan tidak hancur.

5) Masukkan semula sup ke dalam periuk. Tuang krim atau susu sejat, tepung gandum ,lada hitam dan garam secukup rasa, dan biarkan mendidih seketika.

6) Dah Siap! * Sedap dimakan bersama roti bawang putih..yummy!

::resepii ni ambik kat internet jek!



:) Selamat Mencuba! :)